Musikbloggen ger: 2017 års bästa låtar

Jag tänkte att 2017 inte var ett så bra år för musiken. Men – kan jag konstatera uppbackad av årets 52 bästa bitar – det var förstås återigen fyllt med massor av olyckliga, smärtsamma, uppkäftiga, oemotsåndligt störande och vackra låtar som livet skulle ha varit inte omycket tråkigare utan.

Så, mina favoriter där de tio första förärats en liten kärleksfull förklaring. God lyssning och Gott nytt år.

Rhye: Summer days

  Den just nu bästa duon släppte ett par vemodiga, blåögda soullåtar som försmak på nästa års uppföljare till mästerliga debuten Women. Och vilken försmak. Allra finast var, är, Summer days. Vi ses i Köpenhamn.

  Kendrick Lamar: HUMBLE.

  Comptons finest, Kendrick Lamar, gjorde med DAMN. årets bästa album. En sömlös mix av allvarligt ursinne, lekfullt nonsens, svårslaget sväng, lysande melodier och Lamars oefterhärmliga röst. Allra bäst representerat i förstasingeln Humble.

  Joe Goddard: Music is the answer

  Visst känner man av Hot Chip i Joe Goddards soloprojekt. Även på egen hand skapar han  ett dansgolv som fungerar lika bra i pojk- eller flickrummet som på klubben. Men solo kommer han lite närmare, blir lite allvarligare och känns kanske just därför lite mer. Som i vackra, molliga housegospeln Music is the answer.

  Gorillaz: Andromeda

  Damon Albarn har tagit låttiteln från en gammal nattklubb i Colchester som spelade soul under 1980-talet. Och ganska exakt så låter det. Om man adderar lite drömsk nostalgi.

  The XX: I dare you

  Inför den brittiska trions tredje fullängdare trodde åtminstone jag att de omöjligt skulle kunna bli något annat än en parodi på sig själva. Men genom att öppna fönstret på glänt, låta en gnutta ljus komma in och lyfta sina blyga blickar skapade de en luftigare, kanske rent av nyförälskad, version av sig själva. Men, förstås, utan att helt överge sin svartklädda konstskolesoul.

  Kendrick Lamar: The heart part 4

  Lamar glider fram i gangstaland, tillbakalutat, snyggt. Men snart blir det hotfull. Oroligt. Aggressivt. Lika oförutsägbart som oemotståndligt.

  The War on drugs: Pain

  Vem trodde att man 2017 behövde ett kärleksbarn mellan Bruce Springsteen, Bob Dylan, och Dire Straits döpt i en 80-talsproduktion?

  Kendrick Lamar: FEEL.

  Och ungefär här inser man att Kendrick Lamars musik nog faktiskt är den enda man behöver.

  Exploded View: Summer came early

  Som ett Velvet underground med knapp styrfart var Exploded View med Summer came early årets tuffast bevarade hemlighet.

  Frank Ocean: Chanel

  När Frank Ocean är som bäst. Soul som är under huden-känslig och samtidigt det coolaste man kan tänka sig.