Fredagslåten: Du gamla du fria - skända flaggan

 

Breaking news: Håkan Hellström har släppt en ny platta, Du gamla du fria.

    Jo, jag vet. Varför ska jag när alla, ALLA,  redan har en åsikt?

    Jag vill bara berätta att efter en snabb lyssning står det klart att det – med Hellström-mått mätt – är hans mest experimentella skiva hittills. Och mest spännande. Det vimlar av referenser. Och han tjuvar i vanlig ordning exemplariskt. Det första jag fastnar för är de oemotståndliga rytmerna i I sprickorna kommer ljuset in. Det är en mer än värdig Fredagslåt. Och så skivomslaget signerat mästaren Jan Lööf.

    Men vi måste ju prata om albumtiteln också. Som av en händelse avtäcktes Mattias Norströms konstverk med samma namn, Du gamla du fria, i veckan i Göteborg? En krökt flaggstång med den svenska flaggan hängande på sne. Jag ska inte recensera det, om det mest är en tafatt provokation eller om det ger upphov till frågor och välbehövlig debatt. Men det har ju i alla fall rört upp känslor. Enligt GP ska en del förbipasserande blivit mer knäckta än stången själv över att man man behandlar ”vår” flagga så.

    Det hela får i alla fall mig att sätta på Mattias Alkbergs Skända flaggan med den subtila textraden: ”Jag skriver kuken på svenska flaggan”. Ett lysande konstverk. Den får bli Fredagslåt den också.